Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Het Britse parlement is ook tegen een no deal-Brexit en moet nu stemmen over uitstel

De Brexit-deal van Theresa May ziet het Britse Lagerhuis niet zitten, maar zonder deal uit de Europese Unie stappen ook niet. Bij een stemming gisteravond bleken 321 parlementsleden tegen een no deal-Brexit te zijn en 278 voor.

Daarmee lijkt uitstel van de Brexit, die op 29 maart zou moeten plaatsvinden, steeds dichterbij te komen. Maar dat wordt een lang verhaal als het parlement geen deal wil steunen, verzuchtte May.

De Britse premier zei dat haar regering alleen kan aansturen op een “korte en beperkte technische verlenging” als het Lagerhuis de komende dagen alsnog besluit een deal met de EU te steunen. Maar als dat niet gebeurt, is volgens haar “een veel langere verlenging van Artikel 50” onvermijdelijk. Vandaag stemt het Britse Lagerhuis over een voorstel tot uitstel van de Brexit.

2. Ook de VS houden voorlopig alle Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond

In navolging van onder meer de Europese Unie en China, houden nu ook de Verenigde Staten alle Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond, maakte president Donald Trump bekend. Volgens Trump is het aan de grond houden van de vliegtuigen niet per se nodig, maar is de beslissing vooral psychologisch belangrijk.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat de toestellen waarschijnlijk maanden aan de grond blijven. Op basis van nieuwe informatie zegt de organisatie dat er meer aanwijzingen zijn voor overeenkomsten tussen het neerstorten van een dergelijk toestel in Indonesië in oktober en een in Ethiopië afgelopen weekeinde.

3. Airbnb gaat misschien toch nog niet naar de beurs dit jaar

Een van de meest opwindende beursgangen van 2019 gaat mogelijk helemaal niet door. Mede-oprichter Nathan Blecharczyk van Airbnb zegt tegen Business Insider India dat het online platform van vakantiewoningen nog niets beslist heeft: "We hebben gezegd dat we stappen nemen om klaar te zijn voor een beursgang in 2019, maar dat betekent niet dat we ook daadwerkelijk naar de beurs gaan in 2019."

Mogelijk speelt de onzekerheid onder beleggers over de Brexit en het handelsgevecht tussen de Verenigde Staten en China een rol.

4. Voormalige campagneleider van Donald Trump moet 7,5 jaar de cel in

Paul Manafort, de voormalig campagneleider van president Donald Trump, is door een rechtbank in Washington veroordeeld tot 73 maanden gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan onder meer samenzwering tegen de VS, witwassen en zich niet laten registreren als ‘buitenlands agent’ voor de destijds pro-Russische regering van Oekraïne. In een andere zaak kreeg hij ook al celstraf en dat betekent dat hij in totaal 7,5 jaar de gevangenis in moet.

5. Rutte doet handreiking naar Jesse Klaver: toch CO2-belasting voor bedrijven

Het kabinet-Rutte 3 sorteert al voor op verlies van de meerderheid voor de coalitiepartijen in de Eerste Kamer. Na de provinciale verkiezingen van 20 maart is het kabinet waarschijnlijk afhankelijk van partijen zoals GroenLinks.

Om een stevig Klimaatakkoord erdoor te krijgen, stelde premier Mark Rutte woensdag voor om een CO2-belasting voor bedrijven te hebben. Hiermee komt Rutte 3 ook tegemoet aan klachten dat de last van de klimaatmaatregelen te veel bij consumenten terecht komt. Uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt in ieder geval dat lagere middeninkomens relatief hard geraakt zouden worden door het huidige klimaatpakket.

6. Voorman MKB-Nederland vindt dat fiscus te veel graait bij faillissementen

Bij een faillissement van Nederlandse bedrijven is er een duidelijke pikorde wat betreft claims op de boedel: eerst moeten achterstallige salarissen worden uitbetaald, dan komt de fiscus, dan preferente schuldeisers met pandrechten, vervolgens gewone schuldeisers en dan aandeelhouders.

Voorman Jacco Vonhof van MKB-Nederland vindt dat de gewone, kleinere schuldeisers - waar vaak veel mkb-bedrijven als leverancier bij zitten - een sterkere positie moeten krijgen. Vooral de voorrangspositie van de Belastingdienst stoort hem, zegt Vonhof tegen het FD: "De Belastingdienst int alleen maar. Als het goed gaat met een bedrijf vangen ze winstbelasting, maar ook als het misgaat."

7. 30 tot 40 procent van de supermarkten kan de komende jaren verdwijnen

Een groot deel van de supermarkten zal de komende jaren uit het straatbeeld verdwijnen. De opkomst van online winkelen in combinatie met de lage winstmarges speelt veel grootgrutters parten. Dat zegt retaildeskundige Nils van Dam van adviesbureau Duval Union Consulting op nieuwsradiozender BNR.

“Elke procent omzet die verschuift naar thuislevering, veroorzaakt dat 10 procent van de winkels verlieslatend wordt.” Daardoor verdwijnt mogelijk 30 tot 40 procent van de supermarkten. De grote supermarkten kunnen de opkomst van onlinesupermarkten als Picnic wel het hoofd bieden, zegt retaildeskundige Rupert Parker Brady tegen de radiozender. “Voor de grote supermarkten rest niets anders dan hightech-bedrijven te worden."

8. Amsterdam wil een verhuurverbod voor nieuwbouwwoningen

De gemeente Amsterdam wil een verhuurverbod instellen voor nieuwbouwhuizen. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat nieuwbouwwoningen worden opgekocht door beleggers en daarna voor veel geld worden verhuurd. Wethouder Laurens Ivens zegt dat de gemeente zo wil voorkomen dat Amsterdam onbetaalbaar wordt. "Het zou nog mooier zijn als we dit verbod ook bij bestaande woningen kunnen invoeren, maar daarvoor lijkt de wet gewijzigd te moeten worden."

9. Charlie Whiting, de 'scheidsrechter' van de Formule 1, is overleden

Droevig nieuws drie dagen voor de start van het Formule 1-seizoen in Australië. Wedstrijdleider Charlie Whiting is in Melbourne op 66-jarige leeftijd overleden aan een longembolie. De Brit was sinds 1997 verantwoordelijk voor het verloop van races. “Een grote schok”, zei Max Verstappen op de persconferentie. “Hij was ook pas 66 jaar. Het toont maar weer aan dat je van elke dag moet genieten."

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag: